Školski list

 

Školska brošura

 Školska afiša

COK JABLANICA

centar 1

Dobro došli na stranicu naše škole

Kantonalno takmičenje iz bosanskog jezika

Kantonalno takmičenje iz bosanskog jezika i književnosti učenika srednjih škola Hercegovačko-neretvanskog kantona održano je u subotu 18. februara 2017. godine, u Karađoz-begovoj medresi.

Takmičenje je organizovano na vrlo inovativan i specifičan način - prvi put učenici su svoja zvanja, vještine i kreativnost mogli da predstave putem tri segmenta - pisanjem eseja na temu: "Uloga Alije Isakovića u afirmaciji bosanskog jezika, književnosti, kulture i tradicije", kroz poetsko-scenski nastup i izradom panoa na temu: "Historija bosanskoh jezika". Pripreme za takmičenje su vršile profesorice bosanskog jezika Svjetlana Manigoda i Jasminka Imamović.

Vrlo težak zadatak - pisanje eseja imala je naša učenica IVa razreda, Aida Pipić. Aida je istraživala životi djelo Alije Isakovića i čitala njegova djela, ali pisati o čovjeku koji je "dao veliki doprinos izgradnji identiteta Bošnjaka i bosanskog jezika" nije nimalo jednostavno.

Za realizaciju recitala  zadužena je bila Mirna Ždralović, učenica IIa razreda i članica dramske sekcije KUD "Prijatelji". Mirna je već iskusila ulogu glumca i recitatora tako da je joj stihovi Maka Dizdara nisu predstavljali nikakav problem.

Uporedo s tim učenici su kreirali i pano na kojem je predstavljeno svih pet faza razvoja našeg jezika, sa velikim brojem informacija vezanim za jezik, te za njegove književnike koji su ga čuvali i njegovali kroz deset vijekova. Za prezentaciju su se posebno pripremile Elma Zahirović i Selma Palić koje su žiriju dočarale svoju viziju i trud, ali prvenstveno ukazale na potrebu čuvanja i njegovanja kulture, identiteta i vjekovima skupljanog jezičkog blaga.

Aida Pipić je svojim esejom osvojila treće mjesto. Čestitamo vrijednim učenicima kao i profesorima koji su ih pripremali.