Školski list

 

Školska brošura

 Školska afiša

COK JABLANICA

centar 1

Dobro došli na stranicu naše škole

PRVA NAGRADA ZA NAJBOLJI LITERARNI RAD

Institut Yunus Emre i IC štamparija Mostar su 14.10.2021. godine raspisali literarni konkurs na temu: Priče iz porodične sehare.

Učenici naše škole su i ovoga puta dali svoj doprinos u očuvanju bosanskohercegovačke kulturne baštine i tradicije, pišući literarne radove na zadatu temu. Imali su izbor da pišu na turskom i na bosanskom jeziku. Na konkursu je učestvovalo 10 škola, sa ukupno 45 radova, a naša škola je i ove godine zauzela prvo mjesto. U zborniku radova uvršteni su literarni radovi naših učenica: Suane Mešić, Medine Šehić i Lamije Sabitović. Danas je u prostorijama  Instituta Yunus Emre u Mostaru, organizovana svečanost kojoj je prisustvovala direktorica naše škole Sabina Palić, profesorica bosanskog jezika i književnosti Svjetlana Manogoda, koja je bila mentor nagrađenoj učenici, te učenica koja je napisala najbolji rad.

Prvo mjesto na literarnom konkursu osvojila je naša učenica trećeg razreda gimnazije, Suana Mešić. Suana ima upisan zavidan rezultat i iz predhodnog konkursa -1. mjesto na temu: Rušenje ustaljenih sterotipa kroz like Fatime u romanu "Skretnice", Jasmine Musabegović. Suana je kroz svoj rad naglasila značaj porodične sehare, iz koje neminovno proizilaze najljepše priče, te naglasila koliko je važno njegovati i čuvati našu tradiciju od zaborava, jer to jedno veliko bogatstvo i neprocjenjivi dio svakog od nas.  

PRVA NAGRADA ZA NAJBOLJI LITERARNI RAD