Školski list

 

Školska brošura

 Školska afiša

COK JABLANICA

centar 1

Dobro došli na stranicu naše škole

JA POGOĐEN NISAM, NI UMRO NI PAO.........

U ovogodišnji program obilježavanja dvadeset osme godišnjice rušenja Starog mosta - simbola arhitekture i civilizacije, uključene su osim mostarskih škola i druge osnovne i srednje škole u HNK-u

. Naša škola je u Program obilježavanja ovog značajnog datuma, a na prijedlog Vijeća učenika, danas izradom portofolia na temu: "Stari most" i upoznavanjem svih učenika sa historijatom ove fascinatne građevine pokazala da uvažava tradiciju i NE ZABORAVLJA PROŠLOST.

 

Učenici će sutra u pratnji profesora, sa istaknutim državnim zastavama prodefilovati gradom i tačno u 10 sati i 16 minuta sa mosta na Neretvi baciti cvijeće u rijeku u znak sjećanja na rušenje Starog mosta.

Stari most je UNESCO-va svjetska baština koji je, kada je izgrađen, bio najveća lučka konstrukcija na svijetu. Sagrađen je 1566. godine za vrijeme vladavine Sultana Sulejmana Veličanstvenog, a graditelj je bio Mimar Hajrudin. Sam most kroz historiju je bio nazivan "Novi", "Sultana Sulejmana", "Veliki", i "Stari". 

Tokom rata u Bosni i Hercegovini (1992-1995), most je djelomično oštetila vojska republike Srpske (VRS) i Jugoslavenska narodna armija (JNA).

Novembar 1993. godine pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) srušili su Stari most kao dio kampanje granatiranja i teroriziranja Mostara, što je potvrdio Međunarodni sud u Hagu, postojanje udruženog zločinačkog poduhvata HVO i HZHB s ciljem etničkog čišćenja Mostara. 

Most je rekonstruisan i potpuno obnovljen 2004. U julu 2005. most je uvršten na listu UNESCO-vih zaštićenih spomenika kulture. Od turističkog značaja je i tradicionalno takmičenje "Skokovi sa Starog mosta" koji imaju dugu historiju.