Školski list

 

Školska brošura

 Školska afiša

COK JABLANICA

centar 1

Dobro došli na stranicu naše škole

SVEČANA CEREMONIJA DODJELE CERTIFIKATA IZ OBLASTI "OBRAZOVANJE ZA MIR"

NDC Mostar i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, organizirali su danas ceremoniju dodjele certifikata profesorima srednjih škola, koji su uspješno završili obuku iz oblasti „Obrazovanja za mir“.


U okviru programa „Obrazovanje za mir“, NDC Mostar je tokom protekle školske godine organizirao ciklus treninga za 21 profesora iz srednjih škola iz HNK/Ž s ciljem izgradnje kapaciteta profesora društveno-humanističkih predmeta iz oblasti mirovnog obrazovanja. Svecanoj dodjeli certifikata, organizovanoj u hotelu Mostar u Mostaru, prisustvovala je direktorica škole, Sabina Palić i profesor Azer Ćosić, kome je uručen certifikat o završenoj obuci iz oblasti"Obrazovanje za mir".

Na ovom događaju, prisutnima se, između ostalih, putem video-linka obratio i ambasador Kraljevine Norveške u BiH-Norwegian Embassy in Sarajevo Olav Reinertsen koji je naglasio važnost obrazovanja u procesu pomirenja u postkonfliktnim zemljama.

“Program mirovnog obrazovanja  nudi nove i inovativne vaspitne metode koje se odnose na pomirenje i dijalog. Ovaj program se bori protiv stereotipa, diskriminacije i predrasuda, te u isto vrijeme naglašava principe ljudskih prava, dijaloga i poštivanje razlika”, rekao je ambasador Reinersten. "Ovaj program teži izgradnji vještina kritičkog mišljenja i razvoju osjećaja pojedinačne odgovornosti prema prihvatanju drugih, što je u skladu sa Održivim razvojnim ciljevima Ujedinjenih naroda”, naglasio je ambasador Reinertsen.


Profesori Zumreta Marić, Viktorija Bukovac, Davor Barišić, Nihad Granulo, Admira Šehidić i Mirjana Perić su, ovom prilikom, istakli pozitivna iskustva tokom provedbe radionica u svojim školama, te izrazili želju i spremnost za nastavkom programa i u narednoj školskoj godini.

 

obrazovanje za mir